Webb/Support/Browsers/Display

Från PraktIT Wiki

Hoppa till: navigering, sök

Innehåll

Felaktiga Färger - Konstigt Utseende

En webbläsare visar upp hemsidor baserat på den kod som kommer till läsaren, och matchar detta med olika principer för att försöka visa hemsidan så "korrekt" som möjligt. Teknologin för att visa en hemsida grundar sig på en komplicerad blandning av tolkningar, från text, till punker, och färginformation. Färginformationen är dessutom kopplad till såväl vilken skärm som är ansluten som vilken skrivare man har installerad. Detta eftersom skärmen i grund och botten är ett försök att efterlikna ett papper.

Av ovanstående anledningar, ser varje hemsida, program, bild - olika ut på snart sagt varje dator. Det finns dock vissa gemensamma nämnare, och i några moderna webbläsare går det att ställa in, och därmed få ett mer eller mindre bra resultat.


Bild:correctcolors.pngBild:wrongcolors.png
Korrekta färgerFelaktiga färger

Problembeskrivning

De flesta som skapar hemsidor, försöker se till att hemsidan fungerar i många olika sorters webbläsare. Att testa alla versioner och modeller är otänkbart, dessutom spelar datorns drivrutiner, operativsystem och tilläggsprogram in - varvid kombinationerna i princip är oändliga.

I exemplet ovan, för ett kontaktformulär som kräver någon form av bekräftelsekod, går det inte att slutföra funktionen, eftersom koden inte är synlig. I grund och botten handlar det om två möjliga orsaker,

  1. Webbläsaren/operativsystemet använder sig av s.k. färgkalibrering för att efterlikna skrivarens färgrepresentation
  2. Färgtolkning av hemsidor är avstängd, och standardfärger används.

Grundorsaken till problemet, är oftast

  1. Dåliga, ej fullt kompatibla, drivrutiner, för antingen skärmen, eller skrivaren
  2. Felaktiga inställningar i datorn/webbläsaren

Åtgärder

FireFox

I FireFox går du till sidan about:config, väljer filter Color. Se till (man ändrar inställning genom att dubbelklicka) att inställningarna:

  • browser.display.use_documnet_colors - har värdet true, och
  • gfx.color_management.enabled - har värdet false.

Internet Explorer

I Internet Explorer måste man ändra i registret, alternativt stänga av färgmatchningsproblemet. Länkar för vidare information finns i referenser nedan.

Referenser

Personliga verktyg